Η συγκομιδή του κρόκου: θύμα και αυτός της πανδημίας;

Ο κρόκος είναι φυτό που η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτώβρη. Το άνθος του ανοίγει την αυγή και μαραίνεται με γοργούς ρυθμούς νωρίς το απόγευμα πριν δύσει ο ήλιος. Κατόπιν η εργασία μεταβιβάζεται από το χωράφι στο σπίτι όπου διαχωρίζονται τα στίγματα από το υπόλοιπο μέρος του λουλουδιού. Φέτος οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, η έλλειψη εργατικών χεριών και η δυσκολία μετακίνησης πολλών ατόμων από και προς τα χωράφια λόγω των μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας δυσχεραίνει τη διαδικασία και τους παραγωγούς.

Τα « ‘λούδια» όπως τα ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής Ελίμειας εξαιτίας της συννεφιάς και της υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή άργησαν να ανθίσουν. «Η συγκομιδή κρόκου ξεκινάει κοντά στις 20 Οκτώβρη ενώ φέτος ξεκίνησε στις 28 Οκτώβρη. Το κόστος συγκομιδής έχει ανέβει καθώς για τη φετινή χρονιά τα μέτρα της πανδημίας στέρησαν τα εργατικά χέρια και ιδιαίτερα τους αλλοδαπούς, συνήθως ,Αλβανούς που εργαζόταν στα χωράφια», όπως μας αναφέρει ένας παραγωγός.

«Ακόμη δεν έδειξε πολλά δείγματα για τη σοδειά του κρόκου τη φετινή χρονιά, αλλά δείχνει πως θα πάει καλά», αναφέρει κάτοικος και παραγωγός του χωριού Κρόκου Κοζάνης. «Άργησαν να ξεκινήσουν τα άνθη γιατί φέτος είναι άβρεχα. Ο Κρόκος είναι απρόβλεπτος. Δεν ξαναθυμάμαι τόσο αργά να ξεκινάμε τη συγκομιδή. Τα προηγούμενα χρόνια στις 26 και 28 Οκτώβρη είχε φούρια. Κάποιες περιοχές είναι ακόμη στη «χούφτα». Κάποιες είναι πιο καλά. Εργάτες έχουμε και Αλβανούς και Βούλγαρους, αλλά και ντόπιους. Στη μεταφορά είναι η δυσκολία με το όριο ατόμων στο αυτοκίνητο, χρειάζεται να γίνονται πολλά δρομολόγια. Μέχρι 10 – 12 Νοέμβρη θα μαζεύουμε σίγουρα. Ο Συνεταιρισμός απέκτησε αξιοπρέπεια και έκανε μεγάλο άνοιγμα. Έδωσαν αξία στο προϊόν μας. Ευελπιστούμε πως θα πάρει τα πάνω του το φυτό– για αυτό και δεν τα παρατάμε.»

Παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς η εργασία για τον κρόκο είναι οικογενειακή δουλειά και οι παραγωγοί δεν θα αφήσουν το φυτό να μειώσει την απόδοσή του παρασυρόμενο από την κρίση που προκαλεί η μάστιγα του κορονωϊού.
Της Λαμπροπούλου Βάιας

Φωτογραφίες: Σούλα Παλεντζα

Προσθέστε περισσότερα

Εδώ μπορείς να γράψεις ελεύθερα.

(Επιλέξτε Εικόνες. Προεραιτικό. Μέχρι 10 Με το ctl και click)


Περισσότερες Πληροφορίες