Ο κορονοϊος έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλογιστούν πως όλοι ειμαστε ίσοι απέντι στην αρρώστια και το θάνατο.

«Η δικαιοσύνη στην καραντίνα»
Αυτό το καλοκαίρι διαφοροποιήθηκε και βρέθηκε δέσμιο με τη μάστιγα του κορονοϊού. Δεν ξέρω αν κάποιοι ευνοήθηκαν, σίγουρα κάποιοι έχασαν και χάθηκαν μέσα από τις οικονομικές δυσχέρειες που ήδη υπήρχαν και τώρα γιγαντώνονται. Κάποιοι συνέχισαν να ζούνε τη στερημένη ζωή που ζούσανε και κάποιοι απόλαυσαν την οικογενειακή ευημερία και την εσωτερική ισορροπία.
Όλοι μιλάνε για τα μέτρα, για τα κρούσματα , μα ίσως είναι το μοναδικό καλοκαίρι που κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ισότιμοι με τους άλλους. Οι διακοπές , η θάλασσα, τα μπουζούκια και οι παρέες δεν είναι το χαρακτηριστικό του μέσου έλληνα. Πάντα υπήρχαν οι έλληνες που δεν πήγαιναν διακοπές, που τα σπίτια τους δεν γέμιζαν από παρέες να πίνουν μπύρες και δούλευαν νυχθημερόν για τα προς τα ζην και τα καλοκαίρια λουζόταν τη ζέστη και τον ιδρώτα της δουλειάς, δίχως να έχουν το μαγικό κουμπάκι του aircondition.
Μάλλον η καραντίνα μας έδωσε τη δυνατότητα της δικαιοσύνης που δεν υπάρχει στην κοινωνία και την ευκαιρία να αναλογιστούμε πως καμιά μεταξωτή κουρτίνα και καμιά ξαπλώστρα των 50 Ε στη Μύκονο δεν σε κάνουν ευτυχισμένο, δεν σε κάνουν ανώτερο. Είδαμε πως λίγοι και καλοί φίλοι και μια βόλτα στο διπλανό δασάκι σου δίνει την ευτυχία και κανένα κυνήγι του χρήματος δεν σε ωθεί στο πολυπόθητο στόχο της ευημερίας. Είναι άραγε η ευτυχία στόχος για όλους;
Στους νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού ο χάρος ζητά από τους νεκρούς να βγάλουν όλα τους τα ρούχα για να επιβιβαστούν στη βάρκα, ώστε μην είναι βαριά, και τότε βασιλιάδες και δούλοι είναι ίδιοι, γυμνοί και με κοινό προορισμό.
Ο εγκλεισμός σε όλες τις μορφές του μας έμαθε πως είμαστε ίσοι απέναντι στο θάνατο, στην αρρώστια και στην ανάγκη. Όλοι πονάμε, όλοι χαιρόμαστε, όλοι ονειρευόμαστε. Τα κοινά στοιχεία είναι περισσότερα από τα διαφορετικά .Και εμφανίστηκε ο κορονοϊός για να μας θυμίσει αυτή την δικαιοσύνη , την πανανθρώπινη αλήθεια που είναι καιρός να διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι. Μάνα εξ ουρανού ή από μηχανής θεός; Ίσως τελικά ο Νώε και η κιβωτός του δεν είναι μια απλή θρησκευτική ιστορία.

Της Λαμπροπούλου Βάιας


Προσθέστε περισσότερα

Εδώ μπορείς να γράψεις ελεύθερα.

(Επιλέξτε Εικόνες. Προεραιτικό. Μέχρι 10 Με το ctl και click)


Περισσότερες Πληροφορίες