Παιδεία 11

Δυτική Μακεδονία

Λαμπροπούλου Βάια : To θέατρο στην εκπαίδευση

14/11/2020 10:52:41 - Εμφανίσεις : 334

To θέατρο στην εκπαίδευση
Σκοπός της θεατρικής αγωγής στην εκπαίδευση είναι να προσεγγίσει την τέχνη του θεάτρου ως μια συνολική προσπάθεια προβολής, ανάδειξης και διερεύνησης του πολιτισμού στα σχολεία.(Σέξτου, 1998)

Θέατρο και εκπαίδευση λειτουργούν παράλληλα στην εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.Η θεατρική προετοιμασία βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον άλλον, μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά στην ομάδα και διαμορφώνει την ταυτότητά του. Η αποτελεσματικότητα του θεάτρου είναι εμφανή τόσο στα παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και στα παιδιά που παρεκκλίνουν από την συμβατική πορεία εξέλιξης . Στα μονοπάτια του θεάτρου οικοδομουνται προσωπικότητες με ευελιξία,με δυναμική και με δυνατότητα κριτικής σκέψης. Η θεατρική "έκθεση" δίνει στο παιδί τη δυνατότητα εξωτερίκευσης του εαυτού του,τη δύναμη του "κοινωνείν",την ευκαιρία έκφρασης μπροστά σε κοινό.

Η ανακάλυψη του εαυτού θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα μακρύ ταξίδι το οποίο πραγματοποιείται σε πολλά επίπεδα. Για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα και τρόπους καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η τέχνη, όπως υποστηρίζει η Ευδοκιμίου - Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον Κουρετζή( 2006) το θέατρο αποτελεί το μη ολιστικό τρόπο,ως το σημείο που συναντιούνται και διαπλέκονται όλες οι τέχνες,που μπορεί να αποτελέσει τον τόπο όπου το κάθε παιδί μπορεί να ανακαλύψει κάτι που το εκφράζει και το απελευθερώνει."

Μια προσωπικότητα για να ευτυχεί οφείλει να είναι δημιουργική και κοινωνική. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι η ψυχολογική,η κοινωνική, η αισθητική και η γνωστική, οι οποίοι γίνονται κατανοητοί, καλλιεργούνται και εξελίσσονται με το θέατρο,το θεατρικό παιχνίδι και την τέχνη κάθε μορφής

Τα παιδιά μπορούν να συνδέσουν την τέχνη με την κοινωνία και το πολιτιστικό περιβάλλον. Να παράγουν πολιτισμό ως μια αναγκαιότητα της ζωής.Να απολαύσουν την τέχνη σαν μια αναγκαιότητα του ανθρώπου.Μαθαίνουν βιωματικά τις κοινωνικές συνιστώσες, Κατανοούν τον τρόπο σκέψης τους όπως και τον τρόπο σκέψης των άλλων ανθρώπων. Έρχονται σε επαφή με τα ζητήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και των προβλημάτων και αγγίζουν τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν ισορροπία.

Μπορούν να εκφραστούν ,να κινηθούν,να δραστηριοποιηθούν, να χρησιμοποιήσουν λεξιλόγιο οικείο και εξειδικευμένο, να αποτύχουν, να δοκιμάσουν, να χαρούν και να απογοητευθούν ψυχή τε και σώματι. Να εκφράσουν με το λόγο,το σώμα και τις αισθήσεις τους,τις απόψεις και τις σκέψεις τους. Ο Κουρετζής το 2006 αναφέρει πως ο κύριος σκοπός του θεάτρου στην εκπαίδευση είναι πρώτον να προετοιμάσει το παιδί για μια μακρά δημιουργική περίοδο και να αποτελέσει το μέσο απελευθέρωσης της φαντασίας και δεύτερον να λειτουργήσει ως επικοινωνιακό εργαλείο καλλιέργειας και κατανόησης των ανθρώπινων σχέσεων.Να λειτουργήσει ως εμψυχωτή διαδικασία.

Στην ειδική αγωγή το θέατρο ωφελεί "στη μεθωρίμανση υπανάπτυκτων δυνάμεων των μαθητών και συμπληρώνει όσες δυνάμεις λείπουν.Το θέατρο κινητοποιεί τις μειονεκτούντες ομάδες(Καλαντζής,1985)".
Τα παιδιά που αποκλίνουν από την τυπική ανάπτυξη βοηθούνται στην αυτοπραγμάτωση,την κοινωνικοποίηση,την προσαρμογή,τα όρια,τη γλωσσική καλλιέργεια.Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές με δυσλεξία ωφελούνται όταν βρίσκουν πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα μάθησης,γιατί μπορούν να εξασκηθούν με τα χέρια,με τα μάτια και γενικά με τα αισθητηριακά όργανα (Gray,2001).Όλες, όμως, οι εκφάνσεις της παρεκκλίνουσας εξέλιξης των παιδιών βρίσκουν έδαφος καλλιέργειας και υποστήριξης στα πλαίσια του θεάτρου.

Αυτό είναι το θέατρο, μία αέναη νίκη.Μια νίκη δίχως ηττημένους."Καθένας επιτυγχάνει με τον τρόπο του, ενώ κανένας δεν αποτυγχάνει.( Κουρετζής-Άλκηστις,1993)"
(Αν σας άρεσε και πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το στο facebook.)


Πρέπει να είστε μέλος για να απαντήσετε. Όλοι μπορούν να εγγραφούν.

Εγγραφή
Σύνδεση

Οι τελευταίες αναρτήσεις του χρήστη Λαμπροπούλου Βάια

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : "Η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται"υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταταιυποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Η ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς αντιμέτωπους με το webex. Με τις συνδέσεις και τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα τεχνολογικά μέσα. Παρά τις δυσκολίες η εξελισσόμενη τηλεκπαιδεύση μας δείχνει πως όλοι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε νέες συνθήκες. Η αύξηση των κρ... περισσότερα
14/12/2020 17:34:02 - Εμφανίσεις : 1120

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : Κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά. Μου λένε όλες τις αλήθειες τους.

Κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά. Μου λένε όλες τις αλήθειες τους.
Τα παιδιά μιλάνε με σιωπές,με κινήσεις, με βλέμματα. Το κάθε παιδί σε αυτό τον κόσμο έχει δικαίωμα να υπάρχει,έχει δικαίωμα στην ταυτότητά του, να διαθέτει όνομα και επώνυμο και μια οικογένεια.Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, φίλους, ελεύθερο χρόνο, καθαρό περιβάλλον ζωής, τροφή και ... περισσότερα
Απαντήσεις : 3 11/12/2020 13:49:26 - Εμφανίσεις : 372

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : To Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας.

To Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας.
Η ορολογία AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV).Έχει σκοτώσει και έχει μολύνει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στ... περισσότερα
01/12/2020 11:53:10 - Εμφανίσεις : 216

Ας Κινηθούμε!

Τί παίρνεις με έναν λογαριασμό

Οταν γίνεσε μέλος παίρνεις μέρος στο περιεχόμενο μας. Μπορείς να γράψεις άρθρα να απαντήσεις και να σχόλιάσεις.`

Δικό σου Ιστολόγιο

Ολα τα άρθρα σου θα μένουν στο προφίλ σου δια βίου. Θα μπορείς να τα μοιράζεσε και να παίρνεις απαντήσεις και σχόλια.

Επιλέγεις εσύ το URL σου

Κατά την εγγραφή επιλέγεις το uri σου. www.κοινωνικό.gr/ToOnomaSou

Επιλέγεις Περιφέρεια

Η πλατφόρμα σου επιτρέπει να δημοσιεύσεις στη δική σου περιφέρεια.

Επιλέγεις εώς τρεις κατηγορίες

Το κοινωνικό.gr σου δείνει την δυνατότητα να επιλέξεις από μια ως τρείς κατηγορίες, θεματα!

Κοινωνικό

Φτιαγμένο για πολύ συζήτηση

Εύκολη πλατφόρμα! Εχεις λογαριασμό, μπορείς να κάνεις ότι θες. Εμείς φροντίζουμε για τη βάση δεδομένων.

Πρόσβαση και από το κινητό

Το Κοινωνικό.gr μπορεί να σας εξασφαλίσει την δραστηριότητα και από το κινήτο!

Δικιά μας μοναδική πλατφόρμα

Το λογισμικό το δημιουργήσαμε στην Ελλάδα και είναι φτιαγμένο μόνο για το Κοινωνικό.gr

wave