>


To Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας.

Η ορολογία AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV).Έχει σκοτώσει και έχει μολύνει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στους άνδρες στην ηλικία 15 έως 29 ετών. Οι άνθρωποι αρνούνται να δει την απειλή του Aids. Οφείλουμε να λαμβάνουμε τη μάχη κατά του Aids τόσο σοβαρά όσο της αξίζει. Ο εφησυχασμός είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχει.

Η αρρώστια οδηγεί στην αργή αλλά συνεχής απώλεια των κυττάρων που στηρίζουν το ανοσοποιοτικό σύστημα και με τον τρόπο αυτό αφήνει το σώμα αδύναμο να αμυνθεί ενάντια σε έναν μακρύ κατάλογο βακτηρίων και ιών. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV, που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

Μερικοί άνθρωποι (περίπου το 87%) που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν κανένα σημάδι. Τα συμπτώματα , που εκδηλώνονται 2- 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, συνήθως είναι πυρετός, κούραση ή αλλεργία,πονοκέφαλος, πρησμένοι αδένες και πονόλαιμος. Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί επίσης να είναι παρόμοια με άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η ηπατίτιδα, που μεταδίδονται ευκολότερα. Τα συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν το ιό μπορεί να τους τα προκαλέσουν το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια .

Ο HIV μεταδίδεται από ένα οροθετικό άτομο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συγκεκριμένα υγρά του σώματος του παθόντα που περιέχουν HIV μπαίνουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος ενός άλλου ατόμου μέσω μιας βλεννογόνου μεμβράνης (π.χ. το εσωτερικό του ορθού και του κόλπου, το άνοιγμα του πέους και του στόματος) ή μέσω ενός κατεστραμμένου ιστού ή με μια σύριγγα ή από την μητέρα προς το έμβρυο.

Η γνώση μπορεί να προστατεύσει εσάς και τον σύντροφό σας από τον HIV. Η κατανόηση και εμπέδωση για το τρόπο που μεταδίδεται ο HIV και η ώριμη αντιμετώπιση των σεξουαλικών σχέσεων μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. Μια ώριμη σεξουαλική προσωπικότητα οφείλει να χρησιμοποιεί προφυλακτικό και κανείς να μην πείθει για το αντίθετο. Η σεξουαλική σχέση θα πρέπει να διακατέχεται από εμπιστοσύνη και σεβασμό. Το αλκοόλ ή η χρήστη ναρκωτικών ουσιών δεν βοηθάει στη συνειδητή απόλαυση και ασφάλεια του σεξ. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προστασίας είναι να μάθετε να εφαρμόζετε αυτά που ξέρετε στη ζωή σας και στη συμπεριφορά σας. Μειώστε τον κίνδυνο μόλυνσης HIV αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να σας βάλουν κίνδυνο και κάνετε πάντα ασφαλές σεξ. Μην φοβάστε να εξετασθείτε ή να πείσετε το σύντροφό σας να εξετασθεί. Μιλήστε με τους φίλους σας και τους δασκάλους σας. Επίσης, πολλοί οργανισμοί έχουν πληροφοριακό υλικό που απευθύνεται ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες: νέοι, ομοφυλόφιλοι, γυναίκες.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση του προφυλακτικού εμποδίζει την ερωτική απόλαυση, όμως τα προφυλακτικά μπορούν στην πραγματικότητα να είναι ευχάριστα και άνετα, και ταυτόχρονα να παρέχουν σχεδόν απόλυτη προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, μεγάλη προστασία από τον HIV και μερικώς από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Της Λαμπροπούλου Βάιας

Επισκεφτείτε την/τον συγγραφέα Λαμπροπούλου Βάια για περισσότερα άρθρα! Επισκεφτείτε αίσθημα Θλίψη για περισσότερα άρθρα! Επισκεφτείτε την περιοχή Αττική για περισσότερα άρθρα!
Επισκεπτείτε την αρχική σελίδα, για όλλες τις αναρτήσεις!


Προσθέστε περισσότερα

Πρέπει να είσαι μέλος

Εδώ μπορείς να γράψεις ελεύθερα.

(Επιλέξτε Εικόνες. Προεραιτικό. Μέχρι 10 Με το ctl και click)

Περισσότερες Πληροφορίες