Μια διαφορετική προσέγγιση των σχέσεων γονέων-παιδιά στην καραντίνα.

Η καθημερινότητα έχει αλλάξει από τις αρχές του προηγούμενου Μάρτη. Ανατρέπονται τα δεδομένα και γίνονται ζητούμενα της ζωής μας που ενώ έχουν σημαντική αξία, δεν δίναμε τη δέουσα προσοχή και εκτίμηση.

Η οικογένεια και τα παιδιά είναι ένας θεσμός που πλήγεται τα τελευταία χρόνια είτε από την οικονομική κρίση και την αναγκαιότητα να εργασθεί και η μητέρα είτε από την εύκολη διεκδίκηση ενός διαζυγίου και τη δυσκολία συνεννόησης σχετικά με την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά. Η κρίση των αξιών και η ρευστότητα της ηθικής στην κοινωνία, στις σχέσεις και στις προσωπικότητες οδήγησαν στην κρίση του θεσμού της οικογένειας.

Ο εγκλεισμός στα σπίτια και η αναγκαστική συναναστροφή αποκλειστικά με την οικογένεια δίνει την ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων και ανανεωτικές στιγμές ευτυχίας. Θα μου πείτε πως είναι δύσκολη η συμβίωση μέσα στη συνεχιζόμενη αυτή κρίση ,στις οικονομικές δυσκολίες και στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Η απομάκρυνση μεταξύ των ανθρώπων και η αύξηση της χρήσης των μέσων δικτύωσης κάνει πιο δύσκολη την αγαστή σχέση. Θα σας πω πως μέσα σε όλα αυτά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το χρέος – στην προκειμένη οι γονείς – να μην διαιωνίζεται η αποτυχία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Η ψυχολογική και σωματική κούραση των γονέων είναι ανάγκη να παραμεριστεί και ίσως η επαφή με τα παιδιά τους και η χαλαρότητα των ρυθμών της ζωής να είναι η λύση πολλών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι ηλικίες των παιδιών και η παιδεία που έχουν λάβει μέχρι τώρα είναι η βάση για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Ανάλογα με την ηλικία μπορούμε να δώσουμε τα ηνία για τις δραστηριότητες της ημέρας στα παιδιά και να ακολουθήσουμε ή να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα το διαχειριστούμε.

Πως μπορούν να αναθερμανθούν οι σχέσεις γονέων – παιδιών;

1.Να εφαρμοστεί μία ρουτίνα που να ευχαριστεί όλα τα μέλη. Τα όρια δίνουν ασφάλεια. Μια ευχάριστη καθημερινότητα με περίπατο, ελεύθερο χρόνο, περιποίηση λουλουδιών, θεατρικά έργα Online ,ανάγνωση ενός βιβλίου είναι απλά πράγματα της ζωής που προσφέρουν ευτυχισμένες στιγμές .Δεν ξεχνάμε την ανάγκη του κάθε μέλους για επικοινωνία με τον κοινωνικό του κύκλο μέσω των νέων μεθόδων επικοινωνίας.

2.Η κοινή απόφαση του εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής είναι μια αναγκαιότητα που μπορεί να αποβεί σε απολαυστική κατάσταση. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με μουσική ακρόαση και συζήτηση. Το οικογενειακό τραπέζι ανέκαθεν ήταν εστία γιορτής.

3.Βραδιές cinema με οικογενειακές και όχι μόνο ταινίες και σπιτικά εδέσματα, με στρωματσάδα στο πάτωμα και χαμηλό φωτισμό.

4.Επιτραπέζια παιχνίδια ή ομαδικά παιχνίδια με απλά υλικά: χαρτί και μολύβι, μπάλες και υφάσματα.

5.Ευκαιρία και γυμναστική. Η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην ευεξία και την καλύτερη νοητική υγεία. Αξιοποιείται το ταλέντο του κάθε μέλους της οικογένειας και η αλληλοδιδαχή ώστε να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση και ο σεβασμός.

Οι στιγμές που βρισκόμαστε στο σπίτι είναι ευκαιρία ανασύστασης και οραματισμού για ένα αύριο όπως το ονειρευόμαστε και για το τώρα όπως το αξιοποιούμε.

της Λαμπροπούλου Βάιας

Προσθέστε περισσότερα

Εδώ μπορείς να γράψεις ελεύθερα.

(Επιλέξτε Εικόνες. Προεραιτικό. Μέχρι 10 Με το ctl και click)


Περισσότερες Πληροφορίες