Κοινωνία 18

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : Μια διαφορετική προσέγγιση των σχέσεων γονέων-παιδιά στην καραντίνα.

24/11/2020 12:50:41 - Εμφανίσεις : 296

Μια διαφορετική προσέγγιση των σχέσεων  γονέων-παιδιά στην καραντίνα.
Η καθημερινότητα έχει αλλάξει από τις αρχές του προηγούμενου Μάρτη. Ανατρέπονται τα δεδομένα και γίνονται ζητούμενα της ζωής μας που ενώ έχουν σημαντική αξία, δεν δίναμε τη δέουσα προσοχή και εκτίμηση.

Η οικογένεια και τα παιδιά είναι ένας θεσμός που πλήγεται τα τελευταία χρόνια είτε από την οικονομική κρίση και την αναγκαιότητα να εργασθεί και η μητέρα είτε από την εύκολη διεκδίκηση ενός διαζυγίου και τη δυσκολία συνεννόησης σχετικά με την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά. Η κρίση των αξιών και η ρευστότητα της ηθικής στην κοινωνία, στις σχέσεις και στις προσωπικότητες οδήγησαν στην κρίση του θεσμού της οικογένειας.

Ο εγκλεισμός στα σπίτια και η αναγκαστική συναναστροφή αποκλειστικά με την οικογένεια δίνει την ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων και ανανεωτικές στιγμές ευτυχίας. Θα μου πείτε πως είναι δύσκολη η συμβίωση μέσα στη συνεχιζόμενη αυτή κρίση ,στις οικονομικές δυσκολίες και στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Η απομάκρυνση μεταξύ των ανθρώπων και η αύξηση της χρήσης των μέσων δικτύωσης κάνει πιο δύσκολη την αγαστή σχέση. Θα σας πω πως μέσα σε όλα αυτά κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το χρέος – στην προκειμένη οι γονείς – να μην διαιωνίζεται η αποτυχία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Η ψυχολογική και σωματική κούραση των γονέων είναι ανάγκη να παραμεριστεί και ίσως η επαφή με τα παιδιά τους και η χαλαρότητα των ρυθμών της ζωής να είναι η λύση πολλών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι ηλικίες των παιδιών και η παιδεία που έχουν λάβει μέχρι τώρα είναι η βάση για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Ανάλογα με την ηλικία μπορούμε να δώσουμε τα ηνία για τις δραστηριότητες της ημέρας στα παιδιά και να ακολουθήσουμε ή να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα το διαχειριστούμε.

Πως μπορούν να αναθερμανθούν οι σχέσεις γονέων – παιδιών;

1.Να εφαρμοστεί μία ρουτίνα που να ευχαριστεί όλα τα μέλη. Τα όρια δίνουν ασφάλεια. Μια ευχάριστη καθημερινότητα με περίπατο, ελεύθερο χρόνο, περιποίηση λουλουδιών, θεατρικά έργα Online ,ανάγνωση ενός βιβλίου είναι απλά πράγματα της ζωής που προσφέρουν ευτυχισμένες στιγμές .Δεν ξεχνάμε την ανάγκη του κάθε μέλους για επικοινωνία με τον κοινωνικό του κύκλο μέσω των νέων μεθόδων επικοινωνίας.

2.Η κοινή απόφαση του εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής είναι μια αναγκαιότητα που μπορεί να αποβεί σε απολαυστική κατάσταση. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με μουσική ακρόαση και συζήτηση. Το οικογενειακό τραπέζι ανέκαθεν ήταν εστία γιορτής.

3.Βραδιές cinema με οικογενειακές και όχι μόνο ταινίες και σπιτικά εδέσματα, με στρωματσάδα στο πάτωμα και χαμηλό φωτισμό.

4.Επιτραπέζια παιχνίδια ή ομαδικά παιχνίδια με απλά υλικά: χαρτί και μολύβι, μπάλες και υφάσματα.

5.Ευκαιρία και γυμναστική. Η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην ευεξία και την καλύτερη νοητική υγεία. Αξιοποιείται το ταλέντο του κάθε μέλους της οικογένειας και η αλληλοδιδαχή ώστε να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση και ο σεβασμός.

Οι στιγμές που βρισκόμαστε στο σπίτι είναι ευκαιρία ανασύστασης και οραματισμού για ένα αύριο όπως το ονειρευόμαστε και για το τώρα όπως το αξιοποιούμε.

της Λαμπροπούλου Βάιας
(Αν σας άρεσε και πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το στο facebook.)


Πρέπει να είστε μέλος για να απαντήσετε. Όλοι μπορούν να εγγραφούν.

Εγγραφή
Σύνδεση

Οι τελευταίες αναρτήσεις του χρήστη Λαμπροπούλου Βάια

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : "Η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται"υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταταιυποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Η ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς αντιμέτωπους με το webex. Με τις συνδέσεις και τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα τεχνολογικά μέσα. Παρά τις δυσκολίες η εξελισσόμενη τηλεκπαιδεύση μας δείχνει πως όλοι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε νέες συνθήκες. Η αύξηση των κρ... περισσότερα
14/12/2020 17:34:02 - Εμφανίσεις : 1121

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : Κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά. Μου λένε όλες τις αλήθειες τους.

Κοιτάζω στα μάτια τα παιδιά. Μου λένε όλες τις αλήθειες τους.
Τα παιδιά μιλάνε με σιωπές,με κινήσεις, με βλέμματα. Το κάθε παιδί σε αυτό τον κόσμο έχει δικαίωμα να υπάρχει,έχει δικαίωμα στην ταυτότητά του, να διαθέτει όνομα και επώνυμο και μια οικογένεια.Όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, φίλους, ελεύθερο χρόνο, καθαρό περιβάλλον ζωής, τροφή και ... περισσότερα
Απαντήσεις : 3 11/12/2020 13:49:26 - Εμφανίσεις : 372

Αττική

Λαμπροπούλου Βάια : To Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας.

To Aids έχει αλλάξει τον κόσμο μας.
Η ορολογία AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV).Έχει σκοτώσει και έχει μολύνει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο στις γυναίκες και στ... περισσότερα
01/12/2020 11:53:10 - Εμφανίσεις : 216

Ας Κινηθούμε!

Τί παίρνεις με έναν λογαριασμό

Οταν γίνεσε μέλος παίρνεις μέρος στο περιεχόμενο μας. Μπορείς να γράψεις άρθρα να απαντήσεις και να σχόλιάσεις.`

Δικό σου Ιστολόγιο

Ολα τα άρθρα σου θα μένουν στο προφίλ σου δια βίου. Θα μπορείς να τα μοιράζεσε και να παίρνεις απαντήσεις και σχόλια.

Επιλέγεις εσύ το URL σου

Κατά την εγγραφή επιλέγεις το uri σου. www.κοινωνικό.gr/ToOnomaSou

Επιλέγεις Περιφέρεια

Η πλατφόρμα σου επιτρέπει να δημοσιεύσεις στη δική σου περιφέρεια.

Επιλέγεις εώς τρεις κατηγορίες

Το κοινωνικό.gr σου δείνει την δυνατότητα να επιλέξεις από μια ως τρείς κατηγορίες, θεματα!

Κοινωνικό

Φτιαγμένο για πολύ συζήτηση

Εύκολη πλατφόρμα! Εχεις λογαριασμό, μπορείς να κάνεις ότι θες. Εμείς φροντίζουμε για τη βάση δεδομένων.

Πρόσβαση και από το κινητό

Το Κοινωνικό.gr μπορεί να σας εξασφαλίσει την δραστηριότητα και από το κινήτο!

Δικιά μας μοναδική πλατφόρμα

Το λογισμικό το δημιουργήσαμε στην Ελλάδα και είναι φτιαγμένο μόνο για το Κοινωνικό.gr

wave